شکایت از مهندس ناظر ساختمان
مهندسین ناظر همانند تمامی مشاغل دارای وظایف قانونی هستند. البته ممکن است که مهندسین ناظر از وظایف قانونی خود بی خبر باشند و این موضوع منجر به ایجاد خسارت شود و در نهایت شکایت از مهندس ناظر ساختمان را در پی داشته باشد. در واقع مهندس ناظر شخصی حقیقی است که دارای پروانه نظام مهندسی از وزارت مسکن و شهرسازی است و با توجه به این مجوز توانایی نظارت بر عملیات ساختمانی را دارد. بنابر تبصره 7 ماده 100 قانون شهرداری، وظیفه مهندس ناظر، تطبیق عملیات اجرایی ساختمان با مشخصات نقشه ی ساختمان و پروانه ساخت و ساز است. این نظارت باید به صورت مداوم در تمامی مراحل ساختمان باشد. ضمنا مهندس ناظر باید در پایان کار انطباق بنا را با پروانه ساخت و ساز و محاسبات درج شده در نقشه گواهی کند.
جریمه ی تخلف مهندسین ناظر چیست؟
اولین وظیفه مهندس ناظر طبق تبصره 7 ماده 100 قانون شهرداری این است که خلاف واقع گواهی ندهد و پس از مشاهده ی یک تخلف آن را فورا به شهرداری طلاع دهد، با تخلف از این وظیفه و حکم تخریب و جریمه ی کمیسیون 100، شهرداری موظف است با گزارش کتبی، تخلفات مهندس ناظر را به شورای انتظامی نظام مهندسی اطلاع دهد. شورای انتظامی نظام مهندسی و ساختمانی طبق ماده 17 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مرجع صالح رسیدگی به این گونه پرونده ها است چنانچه کارشناسان تشخیص بدهند که مهندس ناظر مرتکب کوتاهی شده است، با توجه به خسارت به وجود آمده، وی را به محدودیت از کار از شش ماه تا سه سال و در صورت تکرار تخلفات مهندس ناظر، وی را به حداکثر مجازات محکوم می نمایند. همچنین شورای انتظامی نظام مهندسی موظف است محکومیت مهندس ناظر را در پروانه نظام مهندسی وی ثبت کرده و در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی کند.
مجازات مهندس ناظر در صورت ورود خسارت به اشخاص ثالث به خاطر کوتاهی در انجام وظیفه چیست؟
چنانچه از عدم نظارت دقیق مهندس ناظر خسارتی مالی یا جانی حادث شود، عدم آگاهی مهندس ناظر از مراحل ساخت و ساز عملیات اجرایی در نزد مراجع قضایی پذیرفتنی نخواهد بود و جزو تخلفات مهندس ناظر محسوب می شود. طبق ماده 616 قانون مجازات اسلامی، چنانچه از تقصیر، بی احتیاطی یا عدم رعایت نظامات دولیت مهندس ناظر خسارات جانی منتهی به قتل غیر عمد واقع گردد، محکومیت مهندس ناظر به یک یا سه سال حبس تعزیری اتفاق خواهد افتاد. در صورت مطالبه دیه از طرف اولیای دم، محکومیت مهندس ناظر به وقوع پیوسته و مستلزم به پرداخت دیه نیز خواهد شد. از طرف دیگر بر اساس ماده 1 قانون مسئولیت مدنی هر کسی به عمد یا غیر عمد و بدون اجازه قانونی حقوق دیگران را تضییع نماید و به جان و مال دیگران خدشه ای وارد نماید از لحاظ مدنی مسوولیت جبران خسارات مادی و معنوی تضییع شده بر عهده او است .
کدام مراجع جهت طرح شکایت از مهندس ناظر ساختمان صلاحیت دارند؟
به دو شکل شکایت از مهندس ناظر ساختمان مطرح شده و نمونه متن شکایت از مهندس ناظر نوشته می شود. چنانچه به خاطر سهل انگاری و عدم نظارت دقیق و تخلفات مهندس ناظر، جرمی اتفاق بیافتد، طبق قواعد عمومی صلاحیت، مرجع پذیرش شکایت از مهندس ناظر ساختمان، دادسرای محل وقوع جرم است.
پس از بررسی و تحقیقات کافی شعبه بازپرسی دادسرا اگر ارتکاب جرم توسط مهندس ناظر محرز گردد، با صدور قرار جلب دادرسی، پرونده را نزد دادستان ارسال می کند تا دادستان یا نماینده وی مطابق قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با صدور کیفر خواست، پرونده جهت محاکمه مهندس ناظر به دادگاه فرستاده شود.
اما اگر شکایت از مهندس ناظر ساختمان جنبه کیفری نداشته باشد، طبق ماده 85 آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مرجع صالح، شورای انتظامی استان است که صلاحیت رسیدگی به تخلفات انتظامی، حرفه ای و انظباطی مهندسین ناظر و اشخاص دارای پروانه اشتغال را دارد. بنابراین طبق ماده فوق الذکر تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی توانایی شکایت مکتوب از مهندس ناظر را دارند. لازم به ذکر است که شکایت از مهندس ناظر ساختمان به ضمیمه اسناد و مدارک و شرح تخلف به دبیرخانه ارسال شود. شاکی باید توجه داشته باشد که مشخصات خود را در شکایت نامه درج کند؛ زیرا که عدم رعایت آن، طبق تبصره 3 ماده 85 آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان موجب عدم استماع شکایت توسط شورای انتظامی خواهد شد. شورای انتظامی استان مرکب از یک حقوقدان و دو تا چهار مهندس خوشنام است. حقوقدان حاضر در این شورا را رییس دادگستری استان معرفی می کند.
پس از بررسی مستندات توسط شورا، رای صادر می شود. آرای صادره از شورا باید مستدل و مستند باشد و در ذیل رای صادره، چگونگی اعتراض، مرجع اعتراض و همچنین مدت زمان اعتراض قید شود.
چه مرجعی تجدید نظر از آرای صادره از شورای انتظامی استان را بر عهده دارد؟
طبق ماده 93 آیین نامه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، کلیه آرای صادره از شورای انتظامی استان قابل تجدید نظر بوده و مرجع آن شورای انتظامی نظام مهندسی است. شورای انتظامی استان مرکب از 5 عضو است که یک عضو آن به معرفی قوه قضایی، دو عضو به معرفی وزارت مسکن و شهرسازی و دو عضو دیگر توسط شورای مرکزی معرفی می شوند. جلسات این شورا با دو سوم تشکیل شده در تصمیم گیری به سه رای نیاز دارد.
چگونه بهترین مشاوره حقوقی برای حل اختلاف مهندس ناظر و شهرداری را بیابیم؟
بهترین وکلا برای شما کسانی هستند که تخصص در بحث های شهرداری، نوشتن نمونه متن شکایت از مهندس ناظر و به خصوص قوانین مربوط به عملیات ساختمانی و احداث بنا را دارند.
سلام
بنده در سال ۱۳۹۲ مجوزهای لازم برای پروانه ساخت را از نظام مهندسی گرفتم و هزینه های آن پس از تصحیح نقشهای معماری اسکلت و تاسیسات کسر گردید و بنده شروع به ساخت کردم ولی هیچ مهندس ناظری در محل کار حاصر نشد از طرفی بنده با حق و حقوق خود اصلا آشنایی نداشتم نا اینکه بعد از چند سال برای سند به شهرداری محل مراجعه کردم ویک سری فرم به بنده داد که به مهندس ناظر تاسیسات بدهم درصورتیکه این فرم ها میبایست توسط مهندس ناظر تکمیل و به شهرداری ارسال میشد
مهندس ناظر برق و تاسیسات ساختمان بنده حالا پس از گذشت چندین سال بابت پر کردن فرم ها تقاضای دستمزد مجدد میکند درصورتیکه ایشان ابتدا دستمزد خود را کامل دریافت نمودند ولی به بهانه اینکه سالها از آن موضوع گذشته میگوید اگر پول ندهی من هم فرم ها را امضا نمیکنم.
سلام این موضوع از 2 زاویه باید بررسی شود . البته توضیحات کافی نیست و کلیات موضوع توسط شما مطرح شده و پاسخ هم کلی است
1- عدم اطلاع شما به عنوان سازنده رافع مسئولیت شما در قبال ناظران نمی باشد . ساختمان سازی همانند پزشکی باید توسط متخصص انجام شود . با این وجود مالک موظف است مراحل مختلف را به اطلاع ناظرین برساند .
2- ناظر تاسیسات باید در موعد مقرر به پروژه مراجعه می نمودند و وظایف نظارتی خود را انجام میدادند و حق الزحمه نیز مطابق دستور العمل های نظام مهندسی به ایشان تعلق میگیرد .
مهندس ناظرساختمان درروستاسرمن راکلاه گذاشت
مهندس ناظر چطور میتونه سر شما رو کلاه بذاره لطفا بیشتر توضیح بدید
سلام بنده یک واحد پیش خرید کردم و در سال ۱۴۰۱ انتقال سند رو هم انجام دادم پس از سکونت در منزل با چند ایراد مواجه شدم که از جمله بی کیفیت بودن سرامیک و تراز نبودن دیوار داخلی و ترگ های روی دیوار و غیره و حتی سیم کشی ساختمان که آخر منجر به این شد که با هزینه خودم تعویض کردم آیا میشه از مهندس ناظر یا کسی که ساختمان رو ساخته شکایت و رسیدگی کرد ممنون
دقت بفرمایید مهندس ناظر اصول ساخت رو کنترل میکند و بسیار کم دخیل در کیفیت ساخت هست . شما میتوانید از سازنده شکایت کنید و با جلب نظر کارشناس موارد مورد نظر را طلب کنید . متاسفانه کیفیت پایین ساختمان های ما به دلیل انجام پروژه ها توسط افراد غیر ذیصلاح یعنی همان بساز بفروش هاست .
سلام
وقت بخیر
من یک آپارتمان به تازگی خریداری کرده ام.
پارکینگ من در طبقه پایین منهای یک است، رمپ پارکینگ دارای شیب بسیار تندی که باعث تخریب جلوبندی ماشین می شود و سر و صدا زیادی را در طبقه اول درست می کند. به سازنده گفتم ولی قبول نمی کند که شیب رمپ غیره استاندارد است. میخواهم شکایت ناظر را بکنم، چطوری پیگیری کنم..
با تشکر
سلام شما در مرحله اول باید از سازنده شکایت بکنید ، پس از طی مراحل اداری در صورت لزوم سایر عوامل هم دخیل خواهند شد . ابتدا شیب رمپ را طبق این نوشته بررسی کنید .
سلام یک ناظر برای ما انتخاب کردن که دوبرابر دستمزدی که نظام مهندسی گفته میخاد بنده هم گفتم پول زورنمیدم گفتم برید انصراف بدبد میگه انصراف نمیدم نظام هم نمتونه مجبورم کنه به اینکه انصراف بدم رفتم نظام گفته خوب پول بده بهش مهندس ناظرومهندس معماری ۷۰ملیون میخان برای ۲۷۳مترکار جفتشونم انصراف نمیدن نظام هم کاری نمکنه میخام خلاف بسازم اگه پلیس ساختمانی امدسرکار درگیری به وجودبیاد خون ازدماغ کسی بیاد کی مقصر هست
سلام درخواست مبلغ اضافه صحیح نیست . در ضمن شما نمی توانید بر خلاف نقشه مصوب بسازید چون مهندسان ناظر مسئول هستند و تبعات سنگین حقوقی و انتظامی برای آن ها دارد . با این وجود پیشنهاد می شود واسطه ای قرار دهید و کدخدا منشی موضوع را حل و فصل کنید . وقتی شما خلاف کار خود را پیش ببرید در هیچ محکمه ای حق با شما نخواهد بود .
سلام وقت بخیر. ناظر بنده با اتمام قراردادش حاضر به خروج از کار نیست و تقاضای مبلغ زیادی را می کند. چطور باید درخواست خروج ایشان را بدهم؟
سلام تمدید سال های بعد مطابق تعرفه نظام مهندسی می باشد و لازم است توسط مالک پرداخت شود . تعویض ناظر از طرف مالک امکان پذیر نیست مگر آنکه ناظر گزارشات نادرستی به ناحق ارائه کرده باشد . اگر فکر میکنید خلاف ندارید از طریق سازمان نظام مهندسی اقدام کنید .
سلام ساخت من قبل ازاتمام قراردادبامهندسم تمام شده ایشام ۳ماه قبل ازاتمام قراردادجواب تلفن وپیامهای من رانداده راه کارچیست الان میگویندناظرجدیدازکجا۱۴ملیون بیارم بدهم
دوست عزیز یکطرفه پیش قاضی نروید ، ما اطلاعی از شرایط پروژه شما نداریم ولی حق الزحمه مهندس ناظر در مقابل مسئولیت وی زیاد نیست . اگر شما پول سنگ کار خود را هم ندهید مطمئنا با شما دچار مشکل می شود . همچنین هزینه ساخت یک ساختمان در حال حاضر چند میلیارد است و این پرداخت همانند سایر عوامل پروژه بر عهده مالک است . اگر مبالغی خارج از عرف از شما درخواست شده میتوانید به نظام مهندسی مراجعه کنید .
سلام. برای ارائه به بنیاد مسکن نیاز به تایید ناظر ساختمان و مهر کردن اوراق دریافت وام را دارم اما ناظر جواب تلفن و پیامها را نمیده و صدها واسطه که فرستادم میگوید چشم ولی انجام نمیده من چکار کنم؟؟؟
سلام ما یکسال پیش ساختمانی راکه کمی مانده بود تا کارهایش تمام شود تحویل گرفتیم والان که می خواهند سند بدهند اول ناظر پارکینگ هارا قبول نکرد وگفت باید انباری ها به پشت بام بروند ولی الان ناظر عوض شده وسازنده طرحی در پارکینگ ریخته که توانسته یک پارکینگ اضافه کند ولی از نظر من مالک اصلا اصولی نیست ونمی توانم قبول کنم واو رفته باترفندی سند رااوکی کرده من نمی دانم باید به کجا بروم برای شکایت
این موضوع ارتباطی با مهندس ناظر ندارد ، در صورتیکه نقشه جدید تهیه کرده باشند ناظر جدید آن را کنترل خواهد کرد.همچنین اگر شما در زمان قرارداد موقعیت پارکینگ راقید کرده اید ، میتوانید از سازنده شکایت کنید در غیر اینصورت باید منتظر پایانکار و مشخص شدن پارکینگ خود بمانید . یکی از معایب خرید ملک قبل از پایانکار همین هست .
سلام. وقتتون بخیر. ما شهریور سال ۱۴۰۱ ساختمانمون رو به یه پیمانکار که آشنایان معرفی کردند دادیم و ایشون سریعا وارد کار شدن و قرارداد هم ننوشتیم بعدش ایشون با ناظر سازه و ناظر محاسبات مشکل پیدا کردن و ناظر سازه رو عوض کردن و خودشون شدن ناظر ساختمان ما!!! الان تقریبا یکساله کار رو معلق نگه داشته و تو حساب کتاب به مشکل خوردیم و متوجه شدیم اصلا برای طبقات نهایی پروانه نگرفته و و از ۵ طبقه دو طبقه رفته برا ناده ۱۰۰
الان بعنوان ناظر سازه گزارش نهایی رو نمینویسه که ما پیگیر بقیه کارها بشیم.
به چه نحو باید شکایت کنیم و از کجا شروع کنیم
لازم به توضیح هستش ما بیشتر وسایل ساختمون رو از طریق ایشون پیش خرید کردیم و اونارو هم به ما تحمیل نمیده.
بزرگوار شما خیلی خطا کردید واقعا به این سادگی پاسخی ندارد . از نظر بنده مسیر اشتباهی انتخاب کرده بودید . لطفا از طریق وکیل پیگیر باشید
سلام. وقت بخیر. بنده یه ساختمان نوساز خریداری کردم که بعدا متوجه شدم مهندس ناظر پسر سازنده بوده و تمامی امورات اجرایی ساختمان رو هم انجام داده و تمامی مبالغ ثمن معامله هم به حساب مهندس ناظر واریز کردیم و درواقع ساختمان مال ایسون بوده و از مادرش صرفا برا دور زدن قانون استفاده کرده..درواقع هم ماده ۲۵ آیین نامه اجرایی
نظام مهندسی رورعایت نکردن هم با وجود تخلفات موجود( عدم دریچه تبادل هوا. عدم اجرای اصولی نمای قلیانی پشت بام ،عدم اجرای کلید محافظ جان و عدم انطباق نقشه ازبیلت با عملیات ساخت و ساز در بسیاری موارد) آیا میتوان با استناد به نظر کارشناس دادگستری و مدارک موجود اقدام به شکایت از مهندس ناظر در شورای انتظامی کرد؟ ممنون از پاسخگویی
سلام مهندس ناظر من ابتدا میخواست کار پیمانکاری ساخت را بگیرد وحتی نمونه قرارداد البته بدون اسم برایم فرستاد من چند شرط اضافه کردم قبول نکرد و من با پیمانکار دیگری قرارداد بستم مهندس ناظر دیگر جواب تلفن و پیغام را نداد و پیمانکار کارش را کمی که پیش برد ناظر امده و بدلیل ریختن بتن رفته نظام مهندسی و درخواست توقف کار داده حالا ما پول پیمانکار و مصالح را داده ایم از تمام مراحل کار هم عکس و فیلم داریم مهندس ناظر هم نه جواب تلفن میدهد نه به دفترش میرویم خود را نشان نمیدهد باید چکار کنیم ایا میتواند کار را متوقف کند ؟؟
رفتار صحیحی نکرده اند ، شما هم بدون اجازه ناظر نباید بتن می ریختید . بهتره برای تعویض ناظر از طریق سازمان نظام مهندسی اقدام کنید .