عدم تمدید قرارداد نظارت توسط مالک و وظایف سازمان
قابل توجه کلیه مهندسان محترم عضو سازمان نظام مهندسی
مطابق بند 14-4-6 شیوه نامه منضم به مبحث دوم مقررات ملی ساختمان در صورتی که صاحب کار از تمدید قرارداد با سازمان خودداری نماید عملیات اجرایی ساختمان با اعلام سازمان استان به مرجع صدور پروانه ساختمان تا معرفی ناظر جدید متوقف خواهد گردید.
بند 14-4-6 از مبحث دوم مقررات ملی ساختمان : در صورتي كه نظارت كارهاي ساختماني به دلايلي خارج از قصور ناظران حقيقي نياز بـه زمـاني بيش از زمان اعلام شده در قرارداد داشته باشد ، ناظر هماهنگ كننده موظف است حداكثر دو ماه مانده به پايان مدت قرارداد مراتب را به صاحب كار ، سازمان استان ، مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام و از سـازمان استان درخواست تمديد قرارداد با صاحبكار و نـاظران را نمايـد. سازمان استان نيـز بـا صـاحبكار يـا صاحبان كار و ناظران تمديد قرارداد مينمايد.
بديهي است مسئوليت كليه امور نظارتي كارهاي انجام شده در مدت قرارداد با توجه به گزارشهاي اعلام شده به مرجع صدور پروانه ساختمان به عهده ناظران خواهد بود.
نکته بسیار مهم : در صورتي كه صاحبكار يا صاحبان كار از تمديد قرارداد با سازمان خودداري نمايند ، عمليـات اجرايي ساختمان با اعلام سازمان استان به مرجع صدور پروانه ساختمان تا معرفي ناظران جديد متوقف خواهد گرديد.
اما اینکه شما چه باید بکنید :
- ابتدا باید خودداری از تمدید قرارداد توسط صاحب کار را اثبات نمایید، طبق همان بند 14-4-6، مراتب اتمام مدت قرارداد نظارت را حداکثر 2 ماه مانده به پایان آن به سه مرجع (صاحب کار، سازمان استان و مرجع صدور پروانه) اعلام کنید. توجه کنید که اعلام به سازمان و مرجع صدور پروانه با ثبت در دبیرخانه قابل اثبات است اما توصیه میگردد اعلام به صاحب کار با ارسال اظهارنامه قضایی صورت بگیرد و فرصت لازم برای تمدید قرارداد در آن درج شود.
- پس از اتمام فرصت مندرج در اظهارنامه مکاتبهای به سازمان و مرجع صدور پروانه ارسال کنید و درخواست انجام وظیفه مبنی بر توقف عملیات اجرایی را از مراجع مذکور بخواهید.
نکته: درصورتی که خسارتی بعد از مکاتبات انجام گرفته در پروژه ایجاد شود که ناشی از عملکرد عوامل سازنده و خارج از قصور مهندس ناظر باشد این مکاتبات را به کارشناس مربوطه ارائه دهید تا از چرخه تقصیر خارج شوید.
وظیفه سازمان در خصوص عدم تمدید قرارداد نظارت توسط مالک :
چنانچه ناظر هماهنگ كننده طبق مقررات جاری حداکثر دو ماه قبل از زمان اتمام قرارداد نظارت درخواست تمديد نظارت را انجام داد و این درخواست تمديد از سوي سازمان به مالك ( جهت پرداخت حق الزحمه نظارت) ابلاغ شد و مالك محترم به این مهم بی توجه بود و اقدامی جهت تمدید انجام نداد و حق الزحمه مهندسین ناظر را پرداخت نكرد، وظیفه سازمان و مرجع صدور پروانه چیست و برای الزام مالک چه كاري میتوان انجام داد؟
در ابتدا باید دید جایگاه مباحث مقررات ملی کجاست و آیا مراجع صدور پروانه و…. مکلف به رعایت این مقررات هستند یا خیر؟؟؟
ماده 34 از قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان میگوید :
شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانه و کنترل و نظارت بر اجرای ساختمان و امور شهرسازی، مجریان ساختمانها و تأسیسات دولتیو عمومی، صاحبان حرفههای مهندسی ساختمان و شهرسازی و مالکان و کارفرمایان در شهرها، شهرکها و شهرستانها و سایر نقاط واقع در حوزه شمول مقررات ملی ساختمان و ضوابط و مقررات شهرسازی (( مکلفاند مقررات ملی ساختمان را رعایت نمایند.))
🚨 ((عدم رعایت مقررات یاد شده و ضوابط مقررات شهرسازی تخلف از این قانون محسوب میشود.))
با توجه به نص صریح قانون یاد شده مشخص است که عمل به مقررات ملی از تکالیف مراجع یادشده می باشد.
حال اگر مالکی از تمديد قرارداد با سازمان خودداري کند در این حالت باید طبق فراز پایانی بند 14-4-6 و همچنین بند 15-4-10 مبحث دوم مقررات ملی ساختمان (درخواست توقف عمليات اجرايي) از سوي سازمان به مرجع صدور پروانه اعلام میشود و شهرداری مکلف به اجرای درخواست توقف عمليات اجرائي تا تعیین تکلیف ناظر پروژه خواهد بود.
بند 6-4-14 در صورتي كه صاحبكار يا صاحبان كار از تمديد قرارداد با سازمان خودداري نمايند ، عمليـات اجرايـي ساختمان با اعلام سازمان استان به مرجع صدور پروانه ساختمان تا معرفي ناظران جديـد متوقـف خواهـدگرديد.
بند 10-4-15 چنانچه به دليل پايان يافتن مدت قرارداد يا فسخ يا ابطال آن و يا سلب صـلاحيت يـا بـه هـردليل قانوني ديگر، ادامه كار ناظر حقوقي غيرممكن شود، عمليات ساختماني متوقف شده و شـروع مجـددآن منوط به وجود ناظر جديد خواهد بود.
در اين گونه موارد، مرجع صدور پروانه ساختمان موظف است ازادامه كار تا معرفي ناظر جديد جلوگيري بعمل آورد.
نویسنده خلیل دشتی
عضو سازمان نظام مهندسی استان خوزستان
دیدگاه خود را بنویسید