آیا تبصره ۱ ماده ۶۶ تأمین اجتماعی شامل مهندسین ناظر و مشاور و طراح هم می شود ؟
خیر ، سازمان تامین اجتماعی صرفا حق مطالبه خسارت را از کارفرما دارد و با توجه به تعریف کارفرما در ماده 3 قانون کار اساسا سازمان تامین اجتماعی امکان مراجعه به مهندس ناظر را ندارد چرا که کارگر نه به درخواست مهندس ناظر کار میکند و نه حق السعی را از مهندس ناظر دریافت میکند و هیچ رابطه ای استخدامی و حقوقی بین این دو وجود ندارد .
شاید به ندرت یک دادگاه در جایی به اشتباه حکمی را صادر کرده باشد لیکن چنین احکامی قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر و قابل تغییر خواهند بود.
بنابراین به طور کلی نیازی به ارائه پوشش مطالبات سازمان تامین اجتماعی برای مهندسین ناظر وجود ندارد .
برای آشنایی با تعریف ماده ۶۶
ماده ۶۶- در صورتی که ثابت شود وقوع حادثه مستقیما ناشی از عدم رعایت مقررات حفاظت فنی و بروز بیماری ناشی از عدم رعایت مقررات بهداشتی و احتیاط لازم از طرف کارفرما یا نمایندگان او بوده سازمان تامین خدمات درمانی و سازمان هزینه های مربوط به معالجه و غرامات و مستمریها و غیره را پرداخته و طبق ماده ۵۰ این قانون از کارفرما مطالبه و وصول خواهد نمود.
تبصره ۱- مقصر میتواند با پرداخت معادل ده سال مستمری موضوع این ماده به سازمان از این بابت بری الذمه شود.
اخیرا بواسطه ی رای صادره از دیوان عدالت اداری بشماره ۹۱-۹۰-۸۹ در خصوص ابطال بند ۳۸ دستورالعمل اجرایی ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی ، نگرانی هایی در جامعه مهندسین ساختمان پدید آمده و متاسفانه دست آویزی برای افراد سود جو شده و شرکتهای بیمه نیز تصمیم به اضافه نمودن آیتمی جدید به مسئولیتهای مهندس ناظر گرفته اند .
ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی مقرر داشته: « در صورتی که ثابت شود حادثه ناشی از عدم رعایت مقررات حفاظت فنی و بروز بیماری ناشی از عدم رعایت مقررات بهداشتی و احتیاط لازم از طرف کارفرما یا نمایندگان او بوده سازمان تامین خدمات درمانی هزینه های مربوط به معالجه و مستمری ها و غیره را پرداخته و طبق ماده ۵۰ این قانون از کارفرما مطالبه و وصول خواهد نمود»
موضوع شکایت بخشنامه ۷۸۲۷/۹۵/۱۰۰۰ دستورالعمل اجرایی ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی است که در بند ۳۸ آن کـه مقرر داشته « در مواردی که بر اساس گزارش بازرس اداره کار و آراء صادره از سوی مراجع قضایی علاوه بر کارفرمای مستقیم، میزان قصور سایر افراد و یا عوامل دخیل در بروز حادثه اعم از واگذارنده کار، پیمانکار به دلیل عدم رعایت نظامات ایمنی به تفکیک مشخص و این موضوع برای مراجع ذی صلاح محرز و اثبات گردیده باشد، می توان به افراد موصوف جهت اعمال ماده ۶۶ قانون و وصول خسارات وارده به سازمان مراجعه نمود» و بنوعی با اضافه نمودن قید « سایر افراد و عوامل دخیل در حادثه» دایره شمول ماده ۶۶ را توسعه داده است.
در هیچ کجای رای مذکور اعم از متن شکایت و متن رای سخنی از مهندس ناظر به میان نیآمده لیکن قید شده -هر شخصی که عامل حادثه است و در به وجود آوردن حادثه ای که موجب هزینه برای سازمان تامین اجتماعی شده، مقصر باشد- از آنجایی که ممکن است در حادثه ای که طبق نظر کارشناسی بازرس اداره کار و رای مراجع قضایی تقصیر ی متوجه مهندس ناظر در حادثه احراز شود و فعل یا ترک فعل مهندس ناظر را در بروز خسارت ، موثر ( نه مقصر) تشخیص داده شود کارفرما میتواند بخشی از خسارت وارده به خود را متوجه عوامل کار از جمله مهندس ناظر نماید که در صورت نظر مثبت دادگاه ناظر نیز مجبور به پرداخت بخشی از این خسارت گردد .
نويسنده اين مطالب مذكور آيا متوجه نيستند كه سالانه تعداد زيادي از مهندسان ناظر بواسطه احكام موضوعه در محاكم قضايي مكلف به پرداخت ديه ميشوند يعني به تشخيص دادگاه به نوعي مسبب حادثه و يا دخيل در حادثه بوده پس بنابراين طبق راي ديوان از مقصرين محسوب شده و تامين اجتماعي حق دارد از وي به نسبت محكوميت در دادگاه مستمري ١٠ ساله كارگر را مطالبه كند !!
حال يعني چي برخي افراد سودجو ….
كمي تحقيق بعد اظهار نظر واهي !
سلام و ارادت خدمت سرکار خانم انوری . لطفا چند نمونه از رای محکومیت مهندسان ناظر بابت مطالبات تامین اجتماعی ، جهت تکمیل این نوشته و نقض آن برای ما ارسال کنید . ممکن است رویه ای اشتباه در جریان باشد ، هدف ما در ابتدا روشنگری است . از طریق تلگرام و واتساپ به شماره 09377964780
سلام وقت بخیر
ببخشید نمونه ای از رای محکومیت مهندسین را برای شما ارسال کردن!؟
سلام خیر . خوشحال میشویم اگر هر یک از مهندسین رای مشابهی برای ما ارسال کنند و ما هم تبلیغ بیشتری برای صنعت بیمه خواهیم کرد