بتن ریزی در هوای سرد و معیار پذیرش

در هوای سرد ( دمای زیر 5 درجه سانتیگراد ) پس از پایان بتن ریزی ، تا چه زمانی باید به گرم نگهداشتن بتن تازه ادامه داد؟

بتن ریزی در هوای سرد بدون رعایت شرایط لازم و عمل آوری مناسب ، میتواند باعث اشکالات مختلفی در بتن گردد که از جمله میتوان به ایجاد ترک و کاهش مقاومت بتن ، پوسته شدن سطح خارجی اشاره کرد.

مطابق آیین نامه بتن ایران ( آبا جلد دوم ویرایش 1402 ) بند 7-10-6-1 پس از بتن ریزی لازم است دمای بتن برای مدت لازم ، با دمای حداقل برابر با ردیف یک در جدول 7-7 نگهداری شود.

1- این عمل را میتوان توسط پوشش مناسب و در صورت لزوم ایجاد محفظه بسته و اعمال گرمایش ، تامین کرد. در صورتی که با استفاده از آزمونه های آگاهی یا بلوغ سنجی و یا روش های غیرمخرب ، بتوان نشان داد که بتن به مقاومت 5 مگاپاسکال رسیده است، میتوان حفاظت را پایان داد.

2- مطابق بند 7-10-6-2 نیز برای کاهش مدت حفاظت و دستیابی به حداقل مقاومت لازم ، میتوان از سیمان های با مقاومت اولیه زیاد یا مواد افزودنی زود گیر ، افزایش مقدار سیمان ، کاهش نسبت آب به سیمان یا افزایش دمای بتن در دوره حفاظت استفاده کرد.

3- مطابق بند 7-10-6-3 نیز چنانچه بعد از دوره حفاظت ، دمای محیط کمتر از +5 درجه سلسیوس باشد ، لازم است حفاظت بتن تا رسیدن به مقاومت مورد نظر در اتمام عمل آوری طبق بند 7-7-4 تداوم یابد.

با توجه به موارد مذکور ، گرم نگهداشتن بتن پس از بتن ریزی در شرایط هوای سرد ( دمای کمتر از 5 درجه سانتیگراد ) باید تا رسیدن به مقاومت فشاری 5 مگاپاسکال ادامه یابد. مدت رسیدن به این مقاومت بسته به عوامل مختلف نظیر نوع سیمان ، نسبت آب به سیمان ، دمای بتن در دوره حفاظت و …. متفاوت است و مقدار ثابتی نیست. برای اطمینان از رسیدن به مقاومت مورد نظر نیز میتوان از روشهای مختلف نظیر آزمونه های آگاهی و چکش اشمیت استفاده نمود. به هر حال تنها در صورتی میتوان فرآیند گرم نگهداشتن بتن را متوقف کرد که از رسیدن به مقاومت 5 مگاپاسکال اطمینان حاصل شود. در صورتی که در پایان مدت حفاظت از بتن ، دمای هوا هنوز کمتر از 5 درجه سلسیوس باشد ، باید حفاظت بتن تا رسیدن به مقاومت مورد نظر در اتمام عمل آوری ادامه یابد.

در بند 8-5-3-6 از جلد دوم آبا ویرایش 1402 اشاره شده است که « در مواردی که دستگاه نظارت به نحوه صحیح ریختن بتن در عضو ، تراکم و عمل آوری آن مطابق بند 8-2-1-2 تردید داشته باشد، میتواند نسبت به مغزه گیری و انجام آزمایش روی آنها اقدام نماید.

در تفسیر بند 8-2-1-8 از جلد دوم آبا نیز ذکر شده است که گاه به کمک مغزه گیری از مناطق مشکوک که کیفیت آن از نظر اجرایی ، به ویژه تراکم و عمل آوری ، مورد تردید بوده است، میتوان از صحت اجرا اطمینان حاصل نمود. همانطور که مشاهده میشود در متن آبا اشاره ای به آزمایش چکش اشمیت جهت ارزیابی بتن اجرا شده دیده نمیشود. ضمن اینکه باید توجه داشت که این آزمایش ( چکش اشمیت ) تنها کیفیت لایه های سطحی بتن را نمایش میدهد و نمیتواند مبنای مناسبی جهت ارزیابی کیفیت لایه های داخلی بتن از نظر مقاومت باشد. بر این اساس به نظر میرسد که جهت ارزیابی بتن در این حالت از نظر مقاومت باید به آزمایش مغزه از مناطق مشکوک مراجعه نمود. ضمن اینکه به نظر میرسد که کسب مقاومت کافی در این آزمایش به تنهایی جهت پذیرش بتن با شرایط مذکور کافی نیست و مشاهده نشانه ها و شواهدی از بتن یخ زده و با کیفیت نامناسب ( نظیر ترک در سطح بتن یا جداشدگی و پوسته شدن لایه های سطحی بتن) میتواند باعث مردود شدن بتن توسط مهندس ناظر و دستگاه نظارت گردد.

photo 2025 03 19 12 07 09
photo 2025 03 19 12 07 04

نرم افزار گزارش نویسی جهت تنظیم گزارشات تخلف ، چک لیست ها ،  دستورالعمل ها ، دستورکار ها و نامه های مهندس ناظر

  • لیست کاملی از تمام تخلفات احتمالی در رشته های مختلف همراه با اشاره به بند آئین نامه و استانداردها
  • طبقه بندی نوع تخلفات ( ایمنی ، سازه ، معماری ، برق ، مکانیک )
  • رعایت و پیاده سازی حقوق مهندسی و قانون نظام مهندسی با یادآوری به مهندس ناظر
  • تنظیم نامه جهت ارائه به مراجع معتبر مثل نظام مهندسی و اداره کار و شهرداری
  • آپدیت آنلاین از سرور شرکت
nazer 5