ممنوعیت نظارت و اجرای گود پر خطر توسط ناظر و مجری ذیصلاح
با توجه به اینکه از ابلاغ رسمی مبحث ۷ مقررات ملی ساختمان به مدت بیش از یک سال می گذرد موارد مطرح شده در زیر می بایست مورد توجه طراحان، ناظرین و مجریان در رشته عمران قرار گیرد:
- بررسی جدول ۷-3-1 مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان (ارزیابی خطر گود با دیوار قائم)
- بررسی صفحه 33 مبحث هفتم ویرایش 1400
همانطور که در بالا اشاره شد گودها بر اساس خطر به 3 دسته تقسیم می گردند ،گودهایی که در شهرهای پر تراکم همانند استان تهران ایجاد می شوند با توجه به شرایط بیشتر در گروه خطر زیاد و بسیار زیاد قرار خواهند گرفت .
- صفحه 34 مبحث هفتم ویرایش 1400
با توجه به بندهای 7-3-3-6-9 الی 7-3-3-6-11 شرایط صلاحیت و مسئولیت طراحی، نظارت و اجرا این دسته گودها در مقررات ملی مبحث هفتم 1400 مشخص گردیده است.
نتیجه گیری :
پر واضح است در گودبرداری های با خطر زیاد و بسیار زیاد طرح پایدار سازی و نظارت بر آن می بایست توسط شرکت و شخص ذیصلاح بصورت تمام وقت و پیوسته نه نظارت مستمر صورت گیرد ، همانطور که میدانید در حال حاضر صلاحیت ناظر ذیصلاح ژئوتکنیک توسط وزارت راه و شهرسازی تعریف نگردیده است . همچنین در گودهایی با خطر بسیار زیاد عملیات پایدار سازی هم باید توسط شرکت ذیصلاح انجام شود و مجری ساختمان اجازه قبول مسئولیت را مطابق قوانین ندارد.
ماده 616 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 و اصلاحات 01/02/1392 :
در صورتی که قتل غیر عمد به واسطه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم رعایت نظامات واقع شود، مسبب به حبس از یک تا سه سال و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم خواهد شد مگر اینکه خطای محض باشد.
همانطور که در بالا اشاره شد در حال حاضر در بیشتر گودهای موجود که در رده ی خطرپذیری زیاد و بسیار زیاد قرار دارند تمام مهندسان ناظر در رشته ی عمران و مجریان صلاحیت نظارت در این خصوص را ندارند و ممکن است در صورت حادثه حتی مشمول ماده 616 مجازات اسلامی به دلیل عدم مهارت گردند و عجیب تر اینکه باید به صورت تمام وقت هم در پروژه حضور داشته باشند.
پیشنهاد می گردد
- طراحان ، ناظران سازه از طراحی نقشه ها و نظارت این دسته از گودها پرهیز نمایند.
- طراحان سازه طراحی سازه نگهبان را به شرکت مهندسی ژئوتکنیک بسپارند.
- ناظران رشته عمران در صورت عدم صلاحیت منطبق بر پروژه بعد از شروع عملیات سختمانی کتباً طی گزارشی به مرجع صدور پروانه و سازمان نظام مهندسی ساختمان و وزارت راه و شهرسازی موضوع را اعلام نمایند و از پذیرش مسئولیت خطرناک گودبرداری که هیچگونه صلاحیتی مطابق قانون نسبت به آن ندارند اکیدا خودداری نمایند.
دیدگاه خود را بنویسید